Gemeente Rotterdam en tijdelijk erfpacht

Tijdelijke erfpachters worden in de komende vijf jaar actief benaderd door de gemeente Rotterdam. Deze tijdelijke erfpachters kunnen de gemeentegrond onder hun Rotterdamse woning of (bedrijfs)pand kopen of de tijdelijke erfpacht omzetten naar eeuwigdurende erfpacht.
Het gaat om particulieren en organisaties van wie het tijdelijke erfpachtcontract of de afkooptermijn van de erfpacht binnenkort afloopt. De gemeente Rotterdam wil hiermee de erfpachters bewustmaken van de voordelen. De eerste aanbiedingen worden eind 2021 verwacht.
Aanbieding tijdelijk erfpachtcontract of kort afkooptermijn
De gemeente Rotterdam heeft in 2020 het erfpachtbeleid geëvalueerd. Daarbij is vastgesteld het huidige beleid nog steeds voldoet en wordt voortgezet. Uit de evaluatie zijn wel drie aanvullende maatregelen voortgekomen.
1. Bepaalde tijdelijke erfpachters die eigenaar zijn van een woning of een pand met een commerciële functie ontvangen tussen 2021-2026 een aanbieding om de grond te kopen. Voordeel hiervan is, dat er geen aflopend contract of aflopende afkooptermijn meer is. Dit is beter voor de verkoopbaarheid van het pand, omdat geldverstrekkers dan eerder geneigd zijn een hypotheek te verstrekken aan potentiële kopers van een pand. Daarnaast kan het kopen van grond goedkoper zijn dan doorgaan met erfpacht.
2. Eigenaren van wie het tijdelijke erfpachtcontract afloopt, kunnen opnieuw een tijdelijk erfpachtcontract sluiten. Dit is een alternatief voor tijdelijke erfpachters van wie het contract afloopt, maar die de grond niet willen of kunnen kopen. Zij kunnen opnieuw een tijdelijk erfpachtcontract sluiten en betalen dan een vergoeding voor het gebruik van de grond (canon). Dat is beter dan dat het huidige contract jaarlijks stilzwijgend verlengd wordt. Woningen en (bedrijfs)panden zijn daardoor makkelijker te verkopen, omdat toekomstige kopers eenvoudiger een hypotheek bij de bank kunnen krijgen.
3. Eigenaren van panden op bedrijventerreinen kunnen - net als eigenaren van panden met een maatschappelijke functie (zoals musea en sporthallen) en sociale huurwoningen - de tijdelijke erfpacht omzetten naar eeuwigdurende erfpacht. Hierdoor kunnen eventuele kopers van hun pand gemakkelijker financiering krijgen. Bedrijven op bedrijventerreinen krijgen de mogelijkheid om een periodieke vergoeding (canon) te betalen voor het gebruik van de grond. Dit komt naast de huidige mogelijkheid om de grondprijs in één keer te betalen.
Ontwikkeling erfpachtbeleid
Erfpacht tot 2002
Als je tot het jaar 2002 in Rotterdam ging wonen of je bedrijf ging vestigen, sloot je een tijdelijk erfpacht met de gemeente af. In dit tijdelijke erfpachtcontract is het gebruik van de grond, tegen betaling van een vergoeding (canon), voor een bepaalde periode afgesproken. Voordeel daarvan was dat je de grond niet zelf hoefde te kopen. Tijdelijke erfpacht was lange tijd een middel om wonen en bedrijvigheid in Rotterdam te stimuleren.
Erfpacht vanaf 2002
In 2002 veranderde het grondbeleid. De gemeente heeft toen besloten om nieuwe grond alleen nog in eigendom of in eeuwigdurende erfpacht uit te geven. Tijdelijke erfpachters die eigenaar zijn van een woning of van een pand met een commerciële functie - zoals kantoor, winkel of horeca -, hebben sindsdien de mogelijkheid om de grond te kopen. Eigenaren van panden op bedrijventerreinen, van panden met een maatschappelijke functie (zoals musea en sporthallen) en van sociale huurwoningen, kunnen hun tijdelijke erfpacht omzetten naar eeuwigdurende erfpacht.
Ongeveer 30 procent van de oorspronkelijke tijdelijke erfpachters heeft hier tot nu toe gebruik van gemaakt. Bij 85 procent van de overgebleven 24.000 tijdelijke contracten gaat het om erfpacht van grond onder woningen.
Uitwerking van aanbiedingen
De gemeente gaat nog nader uitwerken welke tijdelijke erfpachters zij precies gaat benaderen. Over enkele maanden neemt het college van burgemeester en wethouders een definitieve beslissing over de voorgenomen maatregelen en de uitvoering daarvan. Vertegenwoordigers van onder meer banken en makelaars worden benaderd om mee te denken over de concrete uitvoering.
Vrijblijvend adviesgesprek
Wij houden altijd de laatste ontwikkelingen op het gebied van vastgoed in de gaten. Zo kunnen wij jou als verkoper of koper altijd een passend advies in de vorm van een verkoopstrategie of aankoopstrategie voorleggen. Wil jij graag advies van één van onze makelaars? Neem dan contact met ons:
Neem contact op met één van onze vestigingen
Terug naar overzicht